Máriapócsi könnyező kép

Máriapócsi könnyező kép


Máriapócs:

Szabolcs -Szatmár-Bereg Megye:  gps/47.877784,22.02374

4326 Máriapócs Kossuth tér 25.

Tel.: 42/385-142

Nyitva minden nap: 8.00-18.00

 

A Szent Mihály templom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, már a 17. század óta vonzza a gyógyulni, megtérni vágyókat. Ismertté 1686-ban vált, amikor is az akkori régi fatemplomban a hívek arra figyeltek fel, hogy Szűz Mária képe könnyezik. A könnyezés a november 4-től, december 8-ig tartott. I. Lipót császár és magyar király elrendelte, hogy a könnyező képet Bécsbe szállítsák. Az eredeti kép a mai napig Bécsben található,  amely már soha nem könnyezett, nem így a Pócson maradt másolat. A második könnyezést 1715. augusztus 1-jén jegyezték fel, ami másnap, majd öt nap múlva is megismétlődött. A második könnyezés után Pócsot Szűz Mária kegyhellyé nyilvánították, ekkor vette fel Mária nevét is. A kép harmadik könnyezése 1905. december 3-án kezdődött. A kegykép őre vette észre és rózsaszínű kendővel fogta fel a könnycseppeket. A könnyezés december 19-ig folyamatosan, összesen 18 napig. Ez a kendő is megtekinthető.
A templom északi oldalán lévő kegyoltárhoz, s a kegyképhez lépcsőn lehet feljutni. Itt van a szószék, Szent Mihály arkangyal szobrával és Szent Péter apostol képével. A déli oldalon a Jézus Szíve-oltár és a Nagy Szent Vazul-oltár látható. A templom alatti kripta búcsús ünnepeken látogatható. Görög katolikus püspökök, lelkészek sírjait őrzi.

Máriapócs vonattal elérhető a Nyíregyháza-Nyírbátor vonalon, közúton pedig Debrecen-Nagykálló felől. A falu és temploma a vasútállomástól távol esik.

Oltár Máriapócs

Oltár Máriapócs

Kárpátalján Ungvár mellett Szerednyén a Máriapócsi Szűz Anya kép másolata könnyezett. 2016 május 25

A szentképet, ami a máriapócsi Szűz Mária kép másolata Bacskai József ungvári magyar főkonzul adományozta Dobó István szülőfaluja templomának, a híres egri várkapitánynak szentelt dombormű 2013. évi felavatása alkalmából.